Kako se rešiti bubarusa
  • 15
  • 10

2020

Razvoj saobraćaja i transporta, a samim tim i razvoj trgovine prehrambenih proizvoda, doprineo je da dođe do rasejavanja raznih insekata širom sveta i njihovo naseljavanje gde im nisu prirodna staništa. Tako su iz tropskih krajeva kod nas stigle i ove bube. Tražeći uslove slične onima na koje se navike naselile su naše domove i naterale nas da razmišljamo kako se rešiti bubarusa.

Bubarusi, buba ruse, buba rus, ili smeđa buba – kako god da je nazivate, ne želite je u vašoj blizini. Iako u prirodi imaju važnu ulogu u održavanju balansa, ovi insekti kada se nastane na nekoj teritoriji u velikom broju mogu naneti velku štetu poljoprivredi, ali mogu ugroziti i zdravlje ljudi.  Zato kada ih primetimo u domu, moramo brzo da delujemo da bismo sprečili neku štetu.

 

Šta su bubarusi?

Ovi insekti drže mesto broj jedan na listi štetočina i napasti u našem domu. Bubarusi su veoma slični bubašvabama. Imaju dugačko pljosnato telo, sa dugim antenama. Čulo vida im je veoma dobro razvijeno, a pomoću osetljivih receptora u nogama osećaju svaku vibraciju ili strujanje vazduha.

Iza sebe ostavljaju specifičan miris od sekreta koji luče. Razmnožavaju se veoma brzo, za godinu dana mogu imati I pet generacija potomaka, životni vek im je do 6 meseci. Bez hrane mogu preživeti i desetak dana, dok bez vode ne mogu ni jedan.

 

Gde žive bubarusi?

 Ovi insekti su se brzo prilagodili životu sa čovekom. Ne vole svetlost i najaktivnije su noću kada nemaju neprijatelje i slobodno šetaju. Vole mesta koja su topla i vlažna, pa im život u kupatilu i kuhinji najviše prija. Kriju se vodovodnim istalacijama, ispod radne površine u kuhinji, u visećim delovima, pa čak i u mašinama za sudove.

U kupatilima se zavlače u pukotinama pločica, iza lavaboa, ogledala I u odvodima. Nije retkost da se ovi insekti nađu i u utičnicama, kućnim aparatima ili kompjuterskoj opremi. Ovi insekti su svaštojedi i vole sredinu gde ima otpada. Posebno vole meso, šećer i hleb, ali u nedostatku hrane mogu jesti i papir ili dlake.

 

Šteta koju nanose bubarusi

Iako se može desiti da se nastanu u električnim aparatima, u većini slučajeva šteta koju im mogu naneti nije značajna - mogu izazvati neke sitne kvarove. Međutim ako se nakote u velikom broju i nasele električnu instalaciju, mogu izazvati I napraviti neki ozbiljnjiji problem, npr.požar.

Ipak ona šteta koju nanose zdravlju čoveka može biti daleko veća. U potrazi za hranom prelaze iz jedne prostorije u drugu, putem kanalizacije iz stana u stan, a usput skupljaju patogene opasne po zdravlje čoveka.

Ovi insekti retko napadaju čoveka direktno,ali ako dođe do ujeda posledice su otok, svrab, crvenilo, dok kod ljudi sklonih alergijama te manifastacije mogu biti burnije. Prava opasnost od bubarusa je kontaminiranje prostora i hrane. Bubarusi iza sebe ostavljaju presvlake, pljuvačku, izmet. A pošto se kreću po smeću, otpadu, kanalizaciji, nose sa sobom niz opasnih bakterija i virusa.

Salmonela, streptokoka, stafilokoka su samo neke, a mi ih unosimo u organizam pipanjem kontaminiranih površina, npr. pribora za jelo ili konzumiranjem hrane koju su ove bube kontaminirale.

 

Bubarusi - prevencija

Da bismo smanjili šansu ovim štetočinama da uđu u naš dom moramo razmišljati kao one, koji je najlakši put do hrane? Proveriti da li postoje pukotine u zidovima i zapušiti ih, zameniti dotrajale pločice, sanirati vlagu. Redovno održavati higijenu prostora, naročito prostorija gde se čuva i priprema hrana.

Koristiti kutije sa hermetičkim poklopcima za čuvanje hrane, a organski odpad odmah iznositi iz kuće. Ponekad čak iz uz sve mere prevencije nije moguće sprečiti najezdu ovih inesekata, ali je važno da čim primetimo njihovo prisustvo reagujemo brzo i odmah krenemo sa akcijom njihovog suzbijanja.

 

Kako se rešiti bubarusa samostalno?

 Kada primetimo insekte u kući svi smo skloni tome da prvo pokušamo da sami rešimo problem, neko i uspe u tome. Postoje sredstva koja nam mogu pomoći, a nabavljaju se u poljoprivrednim apotekama, ali samo ako se bubarusi sporadično pojavljuju i nismo ih primetili u velikom broju.

 Mana ovih sredstava je što u slučaju da imamo i kućnog ljubimca ona mogu biti prilično štetna za njih.  U tom slučaju možete probati sa nečim prirodnim iz vaše kuhinje. Bubarusi ne vole neke začinske biljke, pa tako možete probati da izmrvite lovor, luk ili kafu i pospete mesta gde mislite da se kreću.

Možete probati i sa eteričnim uljima sa mirisom citrusa, pomešati sa vodom i poprskati prostoriju, ovi mirisi bubarusima smetaju.

Problem je takođe što ćete vi tretirati samo insekte koje vidite, dok će legla ostati netaknuta. Bubarusi umiru odmah i ne mogu odneti otrov do svog staništa.

 

Kako se rešiti bubarusa dezinsekcijom?

Prednosti angažovanja firme koja se bavi dezinsekcijom je ne samo ta da ćete se rešiti dosadnih napasti, nego dobijate i garanciju na obavljen posao. Tokom tretiranja štetočina koriste se preparati koji su potpuno bezbedni po zdravlje ljudi, kućnih ljubimaca i okoline.

Tretiranje bubarusa vrši se pomoću gelova i prskanjem insekticidima. U zavisnosti od toga da li se tretiranje obavlja u otvorenom ili zatvorenom prostoru, stručno osoblje donosi odluku koji način će dati željene rezultate.

  • Gelovi – koristi se uglavnom za zatvoren prostor. Gel se primenjuje u vidu kapi I kao hrana - mamac za bube. Gelovi daju mnogo bolje rezultate od prskanja, jer bube ove gelove jedu, a oni imaju odloženo dejstvo tako da kada se buba vrati u leglo, zarazi ostale i tako se uništi čitavo leglo.
  • Prskanje insekticidom - deluje samo ako buba prođe preko tretirane površine i koristi se uglavnom za prskanje uglova I teško dostupnih mesta, kao i velikih prostorija, kao što su podrumi, zajedničke prostorije…

 

Zaključak

Jedini siguran i bezbedan način da se rešite bubarusa je profesionalna dezinsekcija. Možete da isprobate najnovija sredstva koja savršeno rade u TV reklami, ali to će se završiti gorkim saznanjem da na televiziji ne govore uvek istinu. Da, znamo da će vas to šokirati. Poštedite sebe razočarenja i angažujte profesionalce pre nego što se male napasti razmnože.

top