8 načina kako se rešiti bubašvaba
  • 28
  • 08

2021

8 načina kako se rešiti bubašvaba

 

Ukoliko ste primetili bubašvabe u svom domu, ne očajavajte – niste sami. Bubašvabe su jedan od najčešćih problema koji se javlja u domaćinstvima širom sveta. One ulaze u domove uglavnom u potrazi za vodom, hranom i sklonštem. Jednom kada se nastane u vašem domu, bubašvabe se vrlo brzo razmnožavaju, svakodnevno predstavljajući sve veću pretnju vašem komforu ali i zdravlju.

 

Važno je istaći da postoji više od 4.500 različitih vrsta bubašvaba širom sveta, što nam govori o tome da ovi insekti često mogu biti veoma neprijatan i uporan problem. Ukoliko se razmnože u velikom broju, bubašvabe mogu za sobom ostavljati jako neprijatan miris koji će zasigurno poremetiti udobnost koju bi inače trebalo da osećate kada boravite u svom domu.

 

Ono što je još opasnije jeste činjenica da su bubašvabe prenosioci različitih bakterija koje kod vas ili članova vaše porodice mogu izazvati odredjene zdravstvene probleme kao što su dijareja, trovanje hranom, kožni osipi, kao i različite alergijske reakcije. Takodje, Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO) nas podseća da su bubašvabe povezane sa prenošenjem opasnih zaraznih bolesti poput dizenterije, kolere i gube.

 

Sve prethodno navedeno, nam govori u prilog tome da je važno otarasiti se bubašvaba pre nego što se dogodi zaraza. Ukoliko ste u svom domu uočili jednog od ovih smedjih insekata, najbolje je da ga odmah ubijete – ukoliko je pri ruci, i papuča može poslužiti. Nemojte zaboraviti da nakon toga obrišete dato područje nekom vrstom antibakterijskog sredstva za čišćenje kako biste sprečili širenje klica.


Medjutim, ukoliko je vaš problem sa bubašvabama veći, a niste u potunosti sigurni kako ih se rešiti, evo nekoliko korisnih saveta:

 

 

Kako se rešiti bubašvaba?

 

Veoma je važno da prvo temeljno pregledate svoj dom kako biste otkrili sva moguća mesta na kojima se kriju bubašvabe. Uzmite baterijsku lampu i detalno pregledajte popularna mesta za njihovo skrivanje poput područja iza frižidera, ispod sudopere, pukotine u zidovima, ormarima i policama, uglove ormanskih vrata, plakare i kupatilo.

 

1. Ostavite bubašvabe bez izvora vode i hrane

 

Voda i hrana su neophodne za opstanak svih živih bića pa i bubašvaba. Pojava bubašvaba nije isključivo povezana sa nehigijenom stambenog prostora , već sa tim koliko lako bubašvabe mogu pristupiti hrani i vodi. Ukoliko vidite  mrvice na podu ili radnoj površini, potrudite se da ih odmah obrišete ili usisate. Izbegavajte da držite otvorene kese sa hranom jer će zasigurno privući bubašvabe. Umesto toga, hranu držite u hermetički zatvorenim posudama. Nemojte dozvoliti da se vaša kanta za djubre preliva - izbacujte djubre redovno, ukoliko je potrebno i nekoliko puta u toku dana. Slavine i cevi u kuhinji i kupatilu moraju biti ispravne, jer svako curenje vode doprinosi boljim uslovima za rast i razmnožavanje bubašvaba.

 

2. Lepljive trake – zamke na bazi lepka

 

Lepljive trake treba postaviti na mestima za koja ste utvrdili da su zone najvećeg prometa bubašvaba. Prncip je jednostavan – bubašbvabe će se prelaskom preko trake zalepiti, nakon čega ćete ih izbaciti napolje. Zamke na bazi lepka možete pronaći u prodavnicama ili ih napraviti sami kod kuće. Ukoliko se odlučite da sami napravite ovakvu zamku, možete koristiti sejotejp traku na koju ćete staviti malo parče mamca. Mamac može biti bilo šta što ima snažan sladak ili mastan miris (kora banane, prezrelo voće, crni luk, hleb i sl). Mamac ima ulogu da privuče bubašvabe a traka sa lepkom će ih onda zadržati.

Takodje, možete koristiti gel mamce koji su namenjeni brzom ubijanju bubašvaba. Ovi mamci se mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama, i sadrže aktivne sastojke koji mogu da otruju ove insekte. Medjutim, gel mamci nisu naročito privlačni za bubašvabe tako da njihova efikasnost možda neće biti onakva kakvu ste očekivali.

 

3. Mamci za bubašvabe

 

Mamci su jako popularna metoda. Dostupni su u obliku tableta i gela i u osnovi predstavljaju otrov. Miris mamca privlači bubašvabe da mu pridju blizu; one ga delom pojedu a ostatak odnesu nazad u gnezdo. Mamac deluje odloženim trovanjem bubašvaba, tako što se otrov postepeno nakuplja u njihovim telima. Kada otrovana bubašvaba umre, ostale bubašvabe iz gnezda pojedu njeno telo što dodatno doprinosi daljem prenošenju otrova. Mamac obično dovodi do smrti bubašvabe u roku od 1 do 3 dana nakon konzumiranja. Jedna doza mamca može ubiti na stotine bubašvaba.

 

Obavezno postavite mamac na mesta u kući koja nisu lako dostupna deci i vašim kućnim ljubimcima.  Mamci sadrže otrov i mogu predstavljati opasnost za vaše ukućane jer često izgledaju neupadljivo.

 

Takodje, može se desiti da tokom vremena, kolonija bubašvaba stekne imunitet na mamac koji koristite. U ovom slučaju, morate promeniti vrstu mamca. Za najefikasnije rezultate, probajte sa novom vrstom mamca na svaka 3 meseca.

 

 

 

Sprejevi protiv bubašvaba su obično jako efikasni i pogodni za ubijanje bubašvaba na vidljivim mestima. Dovoljno je da naprskate insekte sprejom a efekat je gotovo trenutan.

Sprej bi trebalo da deluje na bubašvabe koje dodju u kontakt sa njim ili sa poprskanom površinom.  Idealno, ukoliko poprskate odredjenu površinu sprejem, to bi trebalo biti prepreka ostalim bubašvabama da dodju na to područje.

 

5. Borna kiselina

 

Borna kiselina se smatra efikasnim sredstvom za uklanjanje bubašvaba. Ova supstanca je inače uobičajan sastojak proizvoda koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu poput deterdzenata za veš ili paste za zube. Prednost borne kiseline nad ostalim mamcima koje možete kupiti u prodavnici je to što je bezbedna za korišćenje, ima malu toksičnost za ljude i kućne ljubimce a  izuzetno je toksična za bubašvabe. Bornu kiselinu možete koristiti tako što ćete napraviti smešu od 3 kašičice borne kiseline, 3 kašičice šećera i 3 kašičice vode. Ovu smešu stavite na dno tegle, a teglu bez poklopca strateški postavite na mesto gde ste primetili gust promet bubašvaba. Bubašvabe će ulaziti i izlaziti iz tegle, a svaki insekt koji je došao u kontakt sa smešom će na kraju dehidrirati i uginuti.

Medjutim, ukoliko se nepravilno koristi, borna kiselina može biti neefikasna i obično se ne preporučuje kao jedini način za uništavanje bubašvaba. Kada se borimo protiv ovih upornih štetočina, kombinacija više različitih metoda  je obično najbolji izbor.

 

6. Koristite različita sredstva za zaptivanje propusta i pukotina u vašem domu

 

Bez obzira na to koliko su efikasne zamke ili mamci koje koristite u borbi protiv bubašvaba, rezultat neće biti zadovoljavajuć  ukoliko postoji put kojim će nova populacija bubašvaba ulaziti u vaš dom. Danas na tržištu postoje različita sredstva koja možete koristiti kako biste popunili moguće ulazne tačke. Izaberite bilo koju masu za zaptivanje kojom ćete popuniti praznine izmedju zidova ili pločica, male pukotine i otvore oko vrata ili prozora. Na ovaj način ćete dodatno onemogućiti skrivanje bubašvaba, nateraćete ih da se kreću na otvorenom gde ne mogu dugo preživeti.


 

7. Utopreba ultrazvučnih repelenata

 

Danas na tržištu postoji veliki broj uredjaja koji koriste ultrazvučne talase za odbijanje insekata, a mnogi proizvodjači tvrde da su ovakvi repelenti efikasni i u odbijanju bubašvaba. U svakom slučaju, neće škoditi da ultrazvučne repelente upotrebite u kombinaciji sa drugim metodama.
 

8. Pozovite kompaniju za kontrolu štetočina

 

Ukoliko ne želite da zamke za bubašvabe budu rasute po vašem domu, a neophodno je da se na brz, efikasan i jednostavan način otarasite bubašvaba, pravo rešenje je angažovati stručnjake za dezinsekciju. DDD Beograd će vam pomoći da na siguran i efikasan način eliminišete problem sa bubašvabama u vašem domu. Na raspolaganju su nam najsavremenija sredstva i tretmani za ubijanje bubašvaba koji su potpuno bezbedni za upotrebu u stambenim objektima u kojima borave deca i kućni ljubimci. Profesionalna kompanija za suzbijanje štetočina vam može pomoći da trajno rešite problem sa bubašvabama.

top