Dezinsekcija mrava
  • 22
  • 06

2020

Kako su mravi dospeli u moj stan/kuću?

Loša sanitacija je glavni uzrok napada mrava. Ostavljajući prljavo posuđe u sudoperi, ostatke hrane na pultovima, mrvice na podu i smeće koje se često ne ispražnjavaju daju izvore hrane za mrave koji traže obrok. Ono što započinje s ulaskom nekoliko mrava tragača u dom za hranom, može postati veliki problem ako mravi uspostave kolonije u zidovima, na travnjacima ili pod kućnim temeljima.

Koliko su opasni mravi?

Jedan od najvećih problema povezanih s mravima u kući je zagađenje hrane. Mravi nose bakterije na svojim telima, koje se šire kada puzaju u ostavama i preko pultova. Poznato je da samo neke vrste prenose bolesti, ali pronalaženje mrava u stanu ili u kući je iskustvo koje stvara neugodnosti.

Neke vrste mrava uzrokuju dodatne probleme. Kao što su alergijske reakcije na neke ljude koji su hiper-osjetljivi na ubode mrava.

Kontrola mrava?

Kontrola mrava može biti teška, ali postoje neke stvari koje biste trebali znati o tome kako ponašanje mrava može dovesti do velikih glavobolja za vas i vaš dom:

Ulaz: Mravi mogu ući kroz čak i najsitnije pukotine, tražeći vodu i slatke ili masne namirnice u kuhinjskoj ostavi ili skladišnom prostoru.

Tragovi mirisa: Mravi ostavljaju nevidljivi hemijski trag koji sadrži feromone za praćenje nakon što pronađu izvor hrane.

Položaj gnezda: Mogu se gnezditi bilo gde u i oko vaše kuće; u travnjacima, zidovima, panjevima, čak i ispod temelja.

Veličina kolonije: Kolonije mogu brojati do 300.000, a cele kolonije mogu se premeštati brzo kada su ugrožene.

Životni vek kolonije: Kolonija može živjeti relativno dugo. Radnički mravi mogu živeti sedam godina, a kraljica može živeti 15 godina.

 

Životni ciklus i reprodukcija mrava

Životni ciklus mrava ima četiri različite životne faze. To je poznato kao potpuna metamorfoza. Obično je potrebno nekoliko nedelja do nekoliko meseci da se životni ciklus završi, zavisno o vrsti mrava i faktora u okruženju.

Ženski mrav koji se uspješno druži s muškim mravom postaće kraljica koja polaže jaja. Plodne kraljice odabiru zaštićeno mesto za početak gnezda (kolonije) i počinju polagati jaja. Mravlja jaja su vrlo mala - samo oko pola milimetra u proseku. Jaja su takođe ovalna, bela i prozirna.

U vreme izbijanja, mrav je u potpunosti sazreo i spreman, on kako stari dobija sve tamniju boju. Kraljice su plodne ženke koje polažu sva jaja u koloniji. Radnici mravi su ženke koje se ne reproduciraju, ali skupljaju hranu; hrane manje mrave i održavaju i čiste gnezdo. Radnici su bez krila, kako služe za skupljanje hrane, njihova uloga jei da brane gnezdo od uljeza. Muški mravi su krilati, ali njihov jedini posao je da se pare sa kraljicom tokom procesa parenja.

 

Mravi u stanu, kući ili poslovnom prostoru?

Neugodni mravi u vašem domu? Mravi možda ne prestavljaju direktan rizik za ljudsko zdravlje, ali mravi radilice ulaze u vašu imovinu i u potrazi za finom i slatkom hranom, moze da dodje do neugodnih situacija. U većini slučajeva, ovi mravi dolaze iz nekoliko različitih gnezda tako da uništavanje jednog gnezda kojeg ste možda pronašli neće rešiti problem. Stručnjaci smo koji uz pomoć naše metode dezinsekcija mrava efikasno tretiramo zaraze mrava i nudimo garanciju da to podupremo: unutar tretiranih područja, garantujemo da mesec dana se neće pojaviti više ni jedan mrav nakon prve aplikacije.

Dezinsekcija mrava


Proces tretmana. Mi ćemo prskati najnovijim insekticidima oko svih mogućih puteva kojima se mravi kreću, kao i oko svakog prozora, vrata i zidova. Većina gnezda je na otvorenom, pa mravi  odatle počinju da ulaze u vaše domove u potrazi za hranom. Efektivnim stvaranjem barijere insekticidom, osigrava se da svaki mrav predje preko hemikalije da bi došao do odredišta. Kada se vrate u gnezdo, njihova kontamirana tela će dotaći stotine mrava i larvi. Ovo dovodi do širenja insekticida tamo gde će biti zaista delotvorno, tako da će uspešno istrebiti gnezdo.

Odmah bi trebalo da primetite poboljšanje, ali proces će trajati do dve nedelje. U zimskim mesecima, hladne temperature usporavaju proces, ali je metoda dezinsekcija mrava i dalje delotovorna po mrave i ostale insekte.


Nakon što su naši tehničari obavili svoj posao. Obradjene površine se moraju u potpunosti osušiti - bilo kakve vidljive lokve ili vlažna područja ne smeju biti obrisana kako bi inskticid delovao. Kućni ljubimci se moraju držati dalje od tretiranog područja, dok se ne osuši. Svaki kontakt sa vlažnom tečnošću mora se temeljito oprati sa vaše kože. Hemikalija če se polako istrošiti, ali će potrajati oko 2 meseca. Onda treba prebrisati vaš dom i znaćete da ste se uspešno rešili mrava.

top