Koliko glodari mogu da utiču na vaš biznis?
  • 07
  • 07

2020

 

Kakav učinak može imati par miševa/pacova koji nisu veći od prosečnih kućnih hrčaka na vaše poslovanje?

Zapravo, prilično masivna.

Kada ti glodari pronađu put do vašeg mesta poslovanja, mogu se vrlo brzo uništiti vaš inventar, oterati kupce i potencijalno čak izbaciti iz poslovanja.

Razgovarajmo o tome što treba tražiti kada ti preteći glodari postanu problem.

OŠTEĆENA DOBRA

Kada imate miševe i pacove u vašem mestu poslovanja, šteta može brzo nastati, kao što smo već raspravljali o opasnostima štakora u vašem restoranu.

Glodari će se upuštati u gotovo sve, jedući gotovo svaku vrstu hrane na koju nailaze. I zato što su ti štetnici poznati po širenju raznih bolesti, uključujući groznicu ugriza pacova i još mnogo toga, sve što dođe u kontakt sa njima mogu se kontaminirati.

Ali to se ne zaustavlja.

Nakon što zadovolje svoje proždrljive apetite, miševi i pacovi će nastaviti vežbati svoje sekutiće tako što će grickati električne žice, cjevi i izolaciju, stvarajući ozbiljna strukturna oštećenja i opasnost od požara.

Ukratko?

Glodari su najgora noćna mora vlasnika restorana i prehrambrenih prostorija.

No, kao vlasnik restorana u većem opsegu stvari, imate reputaciju koju morate podržati - reputaciju koja se brzo može raspasti brže od potresa glodarevog repa. :) 

I bez obzira na to što radite, kada imate ozbiljnu zarazu, vaše poslovanje je ugroženo.

Ostanite tihi i rizikujte da klijenti otkrijeu da imate problema sa glodarima (zamislite užas!) Zatvorite će  vas inspekcija kako biste riešili problem, i tako ćete izgubiti prihode, a da ne spominjemo sve tračeve.

Stvarno, to je gubitnički predlog u svakom slučaju i ugrozit će sve što ste nameravali izgraditi.

PRAVNI USLOVI

I kao da nije dovoljno loše boriti se zarazom glodara i štetom koji oni prave na vlastitom terenu i nositi se s glavnom pretnjom vašem objektu, imati glodare u prostorijama takođe može dovesti do pravnih posljedica.

Konkretno, restorani se mogu suočiti sa značajnim novčanim kaznama i mogu ih privremeno ili čak trajno ugasiti javni zdravstveni ured zbog neuspele inspekcije sigurnosti. Da ne spominjem, ako ne poštujete zdravstvene i sigurnosne propise, možete se suočiti s ozbiljnim kaznama i tužbama.

Ovo definitivno nije problem koji možete samo da pomete pod tepih, jer je samo pitanje vremena kada će vam glodari uništiti sve sto ste stekli i privući pažnju javnosti.

GUBITAK PRIHODA

Kilogrami protraćene hrane, zagađene glodarima, grižene električne žice kojima je sada potrebna popravka, ili jata kupaca koji će otići od vas, sve se svodi na gubitak prihoda, što, kao vlasnik firme, može značiti kraj.

Zato nemojte rizikovati. Umjesto toga, proverite znakove glodara u vašem objektu, jer rano otkrivanje može značiti razliku između puke smetnje i zatvorenog posla.

Zaključak

Nije sve u novcu. Niti to što vam zakon nalaže da morate da radite DDD uluge već je na prvom mestu da uklonite bilo kakav problem koji imate a da može da naškodi ljudima i životinjama u okolini. Molimo vas da budete savesni i da na vreme radite deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju kako do problema ne bi došlo. A ako vam se problem pojavi, reagujte što pre.

top