7 načina kako se rešiti bubarusa
  • 29
  • 08

2021

7 načina kako se rešiti bubarusa

 

Bubaruse, poznate još i kao smedje ili Nemačke bubašvabe su se tokom većeg dela prošlog veka smatrale štetočinama koje je izuzetno teško eliminisati. Veoma su česti stanovnici kuća, stanova, podruma, tavana i zajedničkih prostorija u zgradama, jer na mestima na kojima žive ljudi, bubaruse imaju malo prirodnih predatora tako da mogu neometano rasti i razmnožavati se. Njihova mala, savitljiva, pljosnata tela im omogućavaju da se efikasno sakriju na vlažnim, mračnim, izolovanim mestima gde ih niko neće uznemiravati. Obično su aktivne noću, i često ih možete videti u večernjim satima kada na primer iznenada upalite svetlo i udjete u do tada praznu kuhinju.
Poznato je takodje, da bubaruse emituju specifičan miris kada su uplašene ili uznemirene, tako da ukoliko u stanu imate veću populaciju bubarusa verovatno ćete osetiti neprijatan miris koji se obično opisuje kao “miris plesni”.

Za početak, veoma je važno da utvrdite da li u stanu imate gnezda bubarusa ili one samo povremeno posećuju vaš dom iz susednih područja. To možete utvrditi detaljnim pregledom prostorija u kojima boravite (možete naći bubaruse ili njihova jaja koja izgledaju kao mali crni pasulj).

Treba naglasiti da je prevencija zapravo najbolji i najlakši način da se zaštitite od bubarusa. Pre svega, potrebno je da redovno održavate higijenu prostora u kome živite ili radite jer se bubaruse vrlo lako odomaćuju na mestima gde ima dosta hrane ili otpada. Takodje, potrebno je da se potrudite da zapušite sve pukotine oko vodovodnih, toplotnih i kanalizacionih cevi kako biste zatvorili moguće puteve kretanja ovih insekata. Ukoliko se selite ili unosite kartonske kutije u stan, obratite pažnju da sa kutijama ne unesete i neželjene goste.


Kako se rešiti bubarusa?


Kada primetite bubaruse u svom domu, sasvim je prirodno da prvo pokušate sami da rešite problem. Medjutim, ponekad to nije tako lako kao što izgleda -treba odabrati tačno odredjenu vrstu proizvoda, tačnu količinu i koncentraciju insekticida, zatim treba znati na kojim mestima postaviti mamce kao i periode ponavljanja ovih radnji. 
Takodje, izbor sredstava koje ćete koristiti za uništavanje bubarusa u mnogome će zavisiti od mesta na kome su ovi insekti našli utočište.
Bubaruse su tokom vremena pokazale da imaju neverovatnu sposobnost prilagodjavanja i preživljavanja, tako da je najefikasniji način za njihovo suzbijanje primena više različitih tehnika. Iskustvo je pokazalo da nije dobro koristiti samo jednu vrstu insekticida jer ovi insekti mogu razviti imunitet prema odredjenom proizvodu. 


1. USISAVANJE


Ukoliko ste primetili jednog ili nekoliko bubarusa u svom domu, ono što prvo možete uraditi jeste da ih usisate bilo kakvim kućnim usisivačem. Na ovaj način ćete trenutno rešiti problem sa bubarusima i uglavnom ga možete primenjivati za uklanjanje insekata direktno sa vidljivih površina. Medjutim, ukoliko je vaš dom infestiran bubarusima, moraćete se poslužiti dodatnim metodama za suzbijanje ovih insekata. 


2. ZAMKE 


Zamke sa lepkom se često koriste za smanjenje populacije bubarusa. Ove zamke su obogaćene hormonskim mirisima (feromonima) koji privlače bubaruse, i idealne su za korišćenje u situacijama kada se ovi insekti ne nalaze u vašem domu, ali u njega povremeno ulaze iz susednog područja u potrazi za hranom. Ovakve zamke se obično postavljaju oko kanalizacionih otvora ali je moguće koristiti ih oko svih drugih rupa ili pukotina koje mogu poslužiti kao ulaz bubarusa u vaš životni prostor. Ukoliko se odlučite za primenu lepljivih zamki možete ih postaviti u kuhinji izmedju frižidera i ostalih električnih uredjaja, iza mikrotalasne, tostera ili filtera za kafu. Postavite zamke iza televizora, monitora, zidnih satova i električnih prekidača. U kupatilu, lepljive zamke možete pozicionirati iza vodokotlića kao i na mestima gde se vodovodne cevi spajaju sa zidom.


3. GEL-PASTE (INSEKTICIDI) protiv bubarusa


Gelovi su idealni za korišćenje u zatvorenom prostoru, prozirni su i bez mirisa tako da su odlični za korišćenje u prostorijama gde je veliki protok ljudi jer su potpuno neprimetni. Gel insekticidi sadrže aktivne supstance koje privlače bubaruse da ih konzimiraju. Imaju odloženo dejstvo, što znači da će bubaruse konzumirati insekticid a zatim otići nazad u gnezdo gde će posle nekog vremena uginuti. Bubaruse se inače hrane drugim mrtvim insektima tako da će se na taj način otrov proširiti na ostatak kolonije. Gelovi su jako efikasni, lako se primenjuju i nisu toksični za ljude. Struktura gel insekticida je takva da omogućuje dejstvo aktivnih materija i do 6 meseci nakon primene. Možete ih primeniti direktno iz šprica u koji su zapakovani tako što ćete aplikovati gel po obodu prostorije; nanesite kuglice veličine zrna pirinča na medjusobnom rastojanju od 1 do 2 metra.
Mesta na kojima možete primenjivati gel insekticid su npr pod ispod šporeta ili mašine za pranje sudova, iza haube aspiratora kao i rubovi unutrašnjih strana ormana. Gelovi su naročito dobri za aplikaciju na površinama na kojima se može pojaviti kondenzacija kao što su ormarići, zavese za tuširanje ili ogledala u kupatilu.
Gel insekticidi su obično metoda izbora kada treba tretirati prostor u kome se ne može intervenisati aerosolnim insekticidima, poput kancelarija sa računarima, serverima i drugim vrstama električnih uredjaja.
 

4. KUGLICE


Kuglice predstavljaju jednu vrstu paste koja se formira od “baze” i “aktivne supstance”. Bazu obično čini mešavina brašna, šećera, skroba ili slada.  Dakle, bazu čine ugljeni hidrati koji su omiljena hrana bubarusa, dok se kao aktivna supstanca obično dodaje borna kiselina. Od ove mase se mogu formirati kuglice. Primena je izuzetno jednostavna - masu utisnite u uglove, na teško dostupna mesta ili u nogice nameštaja.


5. PRAŠAK

Prašak je sredstvo za uništavanje bubarusa koji se sastoji od talka i aktivne materije. Aktivna materija je obično supstanca Permetrin koja je toksična za bubaruse i može ih uništiti kada ovi insekti predju preko površine posute praškom. Prašak se može kupiti u pakovanjima različitih veličina i obično se koristi u prostorijama u kojima se ne boravi često poput tavana, podruma ili skladišta jer se može lako raznositi. 

6. KREDA

Kreda je u osnovi isto što i prašak, osim što je u čvrstom stanju, tako da je pogodna za nanošenje na vertikalne površine na koje nikako ne bismo mogli naneti prašak. Kreda je bele ili smedje boje i izuzetno je laka za primenu. 

7. SPREJEVI (PRSKANJE INSEKTICIDIMA)

Sprejevi su rastvori insekticida koji su se pokazali kao jako efikasni u dezinsekciji bubarusa. Na tržištu postoje različite vrste sprejeva koji sadrže aktivne materije u odredjenim koncentracijama. Sprejevi ispoljavaju svoj toksični efekat kada bubaruse predju preko tretiranih površina, i naročito su dobri za prskanje uglova i teško dostupnih mesta. Da bi sprejevi pokazali svoj maksimalni efekat, obavezno ih nanesite na prethodno očišćene površine. Ukoliko sprej naprskate na masnu ili vlažnu površinu, nečistoće će umanjiti njegov efekat. Ravnomerno i detaljno naprskajte željene površine sprejem i nemojte ribati prostorije neko vreme kako ne biste isprali insekticid. Takodje, bilo bi dobro da nakon aplikacije insekticida ne boravite u tretiranim prostorijama bar 2 do 3 sata. Prilikom prskanja prostorije obavezno se zaštitite zaštitnom maskom i zaštitnim rukavicama. 


Tretmani prskanjem se obično koriste u prostorima sa visokim nivoom zaraze.  Postoje različite vrste insekticida kao i specijalno dizajnirana oprema – prskalice, koje su namenjene za dosezanje teško dostupnih mesta. Ovi tretmani često podrazumevaju rastvaranje insekticida u odredjenoj razmeri, a zatim njegovo pravilno aplikovanje. Treba tretirati mesta poput uglova soba, zidova, okvira prozora, šarki na vratima kao i sve druge površine na kojima ste uočili bubaruse. U slučaju masovne zaraze bubarusima, obavezno ponovite tretman nakon 2 nedelje.


Kao što ste mogli primetiti, neki od ovih tretmana za uništavanje bubarusa su potpuno jednostavni i mogli biste ih sami primeniti ukoliko se za tim ukaže potreba. Medjutim, neki od njih zaista zahtevaju posebna znanja i veštine koje većina nas nema. Ukoliko želite da se na brz i efikasan način trajno rešite bubarusa, pravo je vreme da angažujete profesionalce. Mi ćemo vam pomoći da se oslobodite dosadnih napasti a pri tom dobijate i garanciju na obavljeni posao. 

top